top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

  • Wat is LED?
    LED is een afkorting van Light Emmiting Diode oftewel een lichtgevende diode. In tegenstelling tot de bekende technieken van traditionele verlichting werkt LED op een andere manier. LED is momenteel de meest efficiënte verlichting die te verkrijgen is. De werking van LED De werking van led is gebaseerd op een diode (halfgeleider). Wanneer er op een bepaalde manier elektriciteit door de diode wordt gevoerd worden de atomen binnen de halfgeleider aangestoten tot een hoger energieniveau. De atomen hebben teveel energie en raken deze energie kwijt doordat de atomen elektronen afstaan aan ander materiaal in de chip. Tijdens deze energieoverdracht ontstaat er licht. De kleur van LED De kleur die led uitzend is afhankelijk van het halfgeleider materiaal waaruit de led is opgebouwd en de spanning die door de led diode heen loopt. De hedendaagse technologie is inmiddels zo ver dat iedere kleur gemaakt kan worden, zelfs daglicht. Geschiedenis van LED De geschiedenis van led gaat heel wat jaren terug. In de jaren ’20 was het de Russische radiotechnicus Oleg Vladimirovitsj Losev die opmerkte dat de diodes gebruikt als indicator lamp licht uitstraalden wanneer er stroom doorheen ging. Tussen 1924 en 1930 publiceerde Losev zijn ontdekkingen in diverse media. Hierin vertelde hij de gedetailleerde functie van zijn led. In 1962 is led pas echt doorgebroken. Wetenschapper Nick Holoyak ontwikkelde in dat jaar een werkende led. Voordelen van LED LED kent vele voordelen t.o.v. traditionele verlichting. De voordelen van LED op een rij: Minder energieverbruik; Minder onderhoudsintensief; Gerichte lichtbundels; Geen schadelijke stoffen als UV of kwik; Hoge mate van efficiëntie; Langere levensduur; Direct 100% licht bij inschakeling; Betere warmte afvoer.
  • Waarom LED?
    De hedendaagse technologische ontwikkeling volgen elkaar in een snel tempo op en veranderen daarmee de manier waarop wij de wereld ervaren. Meer dan 100 jaar geleden werd de gloeilamp uitgevonden die licht bracht daar waar het donker was. Een aantal jaar later kwam de fluorescentie lamp die meer licht en meer licht produceerde met minder energie. Nú is het moment aangebroken voor de introductie van een nieuwe verlichtingsbron. Een die wederom een revolutie met zich mee zal brengen op het gebied van verlichting en hoe de mens verlichting zal ervaren, namelijk LED. 'LED' staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diode. Dit is een energiezuinige maar hoog efficiënte technologie welke geen giftige stoffen bevat en evenveel licht produceert als traditionele lampen. LED-lampen is de nieuwe generatie lampen die inspelen op de toenemende vraag naar energie en milieuvriendelijke oplossingen. Een lamp die nu en de toekomst een belangrijk plaats zal gaan innemen. Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom led-verlichting beter is dan andere verlichtingstechnieken Langere levensduur Led-lampen gaan meer dan 35.000 branduren mee. Dat is 30 keer langer dan gloeilampen, 25 langer dan halogeen lampen en 10 keer langer dan fluorescentie lampen. U levert hiermee niet alleen een bijdrage aan het milieu maar u bespaart eveneens flink op uw energiekosten. Hoge efficiëntie Bespaar meer dan 70% op energieverbruik op traditionele verlichting. Een 5,5W LED MR16 genereert evenveel licht als een 9W CFL (compacte fluorescentie lamp), een 35W halogeenlamp en meer dan 80% in vergelijking met een CFL downlight. De energie die bespaart wordt vertaald zich direct in het besparen van geld, wat vooral aantrekkelijk is in commerciële toepassingen waar grote aantallen lampen in gebruik zijn. Verlichting met een groen karakter Het lage energieverbruik maakt niet alleen dat led-verlichting beter is voor het milieu maar heeft daarnaast nog andere groene elementen in zich. Omdat de led-lampen weinig tot geen hitte produceren dragen deze niet bij aan de verwarming van de ruimte waar ze hangen. Hierdoor zal de airconditioning minder hard moeten draaien waarbij wederom energie en CO2 bespaart kan worden. Led-lampen bevatten geen giftige stoffen zoals kwik en produceren geen schadelijke straling als infrarood en UV straling. Kortom: Led-lampen zijn momenteel de groenste en milieuvriendelijkste verlichtingsbronnen die te verkrijgen zijn. Superieure kleuren bevorderen het comfort Helder licht en hoge waarden op CRI (Kleurweergave index) welke aantonen dat er heldere kleuren worden weergegeven. Dit betekent dat LED verlichting het juiste en benodigde licht produceert dat wenselijk is voor een prima lichtervaring. Lichtadvies nodig? Heeft u vragen omtrent led-verlichting? Schroom vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ook uw vraag via het chatvenster rechtsonder stellen, zodat u meteen wordt geholpen.
  • Hoe energiebesparend is LED?
    Ondanks het feit dat gloeilampen al een hele poos uit de winkelrekken verdwenen zijn, branden ze nog in heel wat locaties. Een gloeilamp produceert naast licht ook warmte. De verhouding bedraagt zelfs 10% licht en 90% warmte. Kortom, met gloeilampen verbrand je letterlijk onnodig energie. Opteer ervoor de gloeilampen te vervangen door zuinigere varianten. Vervang een gloeilamp van 40 watt (400 lumen) door een ledlamp van 6 watt (400 lumen) en bespaar jaarlijks 4€ als de lamp dagelijks 3 uren brandt. Vervang een gloeilamp van 20 watt (400 lumen) door een ledlamp van 4 watt (400 lumen) en bespaar jaarlijks 5€ als de lamp dagelijks 3 uren brandt. LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan halogeenspots en gloeilampen. Daarnaast verbruiken ze tot 60% minder energie dan TL buizen en spaarlampen. Dankzij de lange levensduur gaat een LED lamp heel wat jaren mee. Bij een gebruik van 5 uur per dag gaat heeft een LED lamp een levensduur van ruim 25 jaar. Er is m.a.w. heel veel tijd om elke vervangen lamp terugbetaald te krijgen door simpelweg een beetje energie te besparen.
  • Welke soort fittingen zijn er?
    Niet iedere lamp past in elk armatuur en niet iedere lamp heeft dezelfde fitting. De twee meest voorkomende fittingen in Nederland en België zijn de E14 en E27 fitting. Deze twee fittingen zijn ook wel bekend onder de namen dunne en dikke/normale fitting. De letter ‘E’ is een aanduiding voor Edison-schroefdraad, genoemd naar de uitvinder Thomas Edison. Het getal achter de ‘E’ staat voor de breedte (diameter) van de schroefdraad. Zo heeft een E14 fitting dus een diameter van 14 mm. GU10 en GU5.3 fitting Een andere bekende en veelvoorkomende fitting is een GU10 fitting. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor spots en heeft een zogenaamde bajonetsluiting. De letters GU staan als aanduiding voor Bipin-voet of steekvoet. Het getal achter GU geeft het aantal diameter van de fitting aan. Een GU10 wordt veelal gebruikt in combinatie met hoog volt. Wanneer er sprake is van een lage voltage wordt er eerder gekozen voor een spot met een GU5.3 fitting. Deze steekvoet fitting bestaat uit twee pinnen in plaats van een bajonetsluiting en staan 5,3 mm uit elkaar. G53 fitting De AR111 led-lamp beschikt standaard over een G53 fitting. Deze steekfitting is makkelijk te herkennen doordat de contactdelen 53 mm uit elkaar staan. Tl-buizen beschikken weer over een andere fitting, namelijk een t5 of t8 fitting. Het grootste verschil tussen deze twee is de dikte, maar ook de (elektronische) starter en de elektronica vormen een verschil. De t8 fitting komt het meeste voor bij tl-buizen. Vrijblijvend lichtadvies nodig? Heeft u vragen omtrent led-verlichting? Schroom niet om contact met ons op te nemen, of stel direct uw vraag via het chatvenster rechtsonder.
  • Wat is retrofit?
    Spreekt men over retrofit dan betekent dit het aanpassen van bestaande apparatuur naar hedendaagse moderne standaarden. Vooral op het gebied van verlichting kan het op het eerste gezicht een kostenefficiënte manier zijn om verlichting te vernieuwen, maar hier kleven wel enkele nadelen aan vast. Waarom kiezen voor retrofit? Retrofit wordt meestal overwogen om oudere, inefficiënte lampen te vervangen door een energie efficiënter alternatief als led-verlichting, zonder het armatuur in zijn geheel te vernieuwen. In dit geval kan een TL‐lamp (fluorescentielamp) of een PL-S / PL-C lamp met dezelfde lampvoet en lengtemaat worden vervangen voor led. Voordat u retrofit in overweging neemt dient u rekening te houden met de technische staat van het armatuur. Het kan zo zijn dat de bedrading verouderd is en de lenskap vergeeld. Daarnaast kan het zo zijn dat uw huidige verlichting te dimmen valt, met led kan dit niet altijd één-op-één worden overgezet. De nadelen van retrofit LED-verlichting Retrofit is de goedkoopste manier om over te stappen naar LED-verlichting. Echter kleven hier wel een aantal nadelen aan: Door de compacte vorm van retrofit lichtbronnen kan er alleen een kleine en kwalitatief mindere driver worden toegepast. Dit heeft direct invloed op de levensduur (LB-norm), het flikkerpercentage en het aantal schakelingen. Door de compacte vorm kan de warmte die de lichtbron ontwikkelt niet goed weg van de LEDs en elektronica, wat de levensduur nadelig beïnvloed. Bij retrofit wordt de spiegelreflector van het bestaande armatuur vaak niet benut. Dit heeft invloed op het lichtbeeld en de spreiding waardoor luxwaarden en gelijkmatigheid van de verlichting vaak omlaag gaan. Veel retrofit lichtbronnen zoals LED tl en LED PL zijn gemaakt om te plaatsen op de bestaande elektronica in het armatuur. Deze elektronica blijft hierdoor stroom verbruiken maar kan ook kapot gaan waardoor je de LED-lichtbron niet meer kunt gebruiken en dus opnieuw moet investeren. De technische levensduur van retrofit lichtbronnen ligt rond de 4-6 jaar. Hoogwaardige LED-armaturen hebben bijna de dubbele levensduur. Door gebruik te maken van retrofit lichtbronnen komt de CE-normering van het armatuur te vervallen. Wanneer kunt u wel kiezen voor retrofit? Wanneer de verlichting slechts 3 tot 5 jaar dient mee te gaan Situaties met weinig branduren. Waar geen kantoorwerk of machinale werkzaamheden plaatsvinden. Ook in ruimtes waar mensen werken die gevoelig zijn (migraine, hersenafwijking) voor flikkering van het licht raden we retrofit af.
  • Wat is Kelvin?
    De kleur van verlichting wordt aangeduid in het aantal kelvin (K). De schaal is vernoemd naar de fysicus Wiliam Thomson, die later verheven werd als Lord Kelvin. Hoe lager het getal en dus de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht oogt. De standaard Kelvin-waarden beginnen bij 2700K (warm wit) tot 6300K (koud wit). Voorbeelden kleurtemperaturen Zonsopkomst: 2000K Halogeenlamp: 3000K Daglicht: 5000K Heldere blauwe hemel: 6500K Licht is psychologisch gezien koud of warm. Neutraal licht is dan ook beter bekend als daglicht of natuurlijk licht. Vaak is de functie van het licht en het persoonlijk gevoel belangrijk voor de beslissing van de lampen.
  • Welke lampen kan ik vervangen door LED?
    Vrijwel alle lampen zijn tegenwoordig te vervangen voor LED. Bijkomend voordeel is dat veel LED-lampen in bestaande armaturen passen. Test dit van tevoren indien u niet voor verrassingen wil komen te staan. Indien u hetzelfde effect wil creëren met LED-verlichting als met uw conventionele verlichting is het verstandig om rekening te houden met een aantal zaken zoals de fitting, kleurtemperatuur, dimbaarheid en de lichtsterkte. Onze adviseurs staan u graag bij om u met dit vraagstuk te helpen.
  • Wat is RGB verlichting?
    RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. Bij een additief kleursysteem is de basis kleurloos (zwart). Dit is te vergelijken met een televisie. Door aan deze kleuren licht toe te voegen en elkaar te laten overlappen wordt de gewenste kleur weergeven. Hoe werkt RGB LED-verlichting? Bij RGB LED-verlichting zijn er rode, groene en blauwe leds verwerkt in één behuizing. Wanneer deze LEDs op volle sterkte branden en alle drie de kleuren overlappen elkaar, ontstaat er wit licht. De kleren worden als het ware gemengd. In het midden van de afbeelding hierboven is dit effect goed te zien. Als de kleuren slechts deels overlappen ontstaat er een andere kleur. Ook de lichtintensiteit speelt een belangrijke rol bij het creëren van de kleur. Door een LED meer of minder te laten branden kan de lichtbron nog meer verschillende kleuren tonen. Blauw wit licht Zoals de afbeelding hierboven ook laat zien is het witte licht dat ontstaat bij RGB LED-verlichting wat blauwachtig. RGB LED-verlichting is daarom ook niet geschikt om warm witte kleuren te mengen. Hiervoor is RGBW LED-verlichting in het leven geroepen. Bij RGBW is er naast de drie gekleurde LEDs ook een witte LED toegevoegd.
  • Wat is de levensduur van LED verlichting?
    De levensduur van LED-verlichting is vele malen langer dan dat van conventionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen. Hoe lang gaat een LED-lamp nou daadwerkelijk mee en hoe wordt de levensduur bepaald? Factoren die van invloed zijn op de levensduur en betrouwbaarheid In vergelijking tot conventionele lichtbronnen raken led-lichtbronnen vrijwel zelden defect. In de praktijk is het zelfs zo dat LEDs gedurende hun levensduur vrijwel onderhoudsvrij zijn. De uiteindelijke levensduur van een LED-product is echter wel sterk afhankelijk van een aantal factoren. Omgevingstemperatuur LED Een belangrijke factor in de levensduur van LED-verlichting is de omgevingstempratuur waarin de lichtbron gebruikt wordt. Hoe hoger de tempratuur in de ruimte waar de LED-lamp gebruikt wordt, hoe lastiger het wordt om warmte weg te krijgen van de elektronica. Andersom heeft de omgevingstempratuur natuurlijk ook zo zijn invloed op de levensduur. Hoe lager de temperatuur in de ruimte waar de LED-lamp gebruikt wordt hoe langer de levensduur van de lichtbron en hoe helderder deze brand. Stroomverbruik LED-lichtbronnen kunnen binnen een bepaald stroombereik gebruikt worden. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de soort LED-lamp. Hoe lager de stroom, hoe minder energie er wordt verbruikt en des te lager ook de warmte productie. Een lagere stroom heeft dus een positief invloed op de levensduur van een LED-lamp. In het artikel over LED-drivers wordt verder uitgelegd hoe belangrijk een stabiele stroomsterkte is voor de levensduur van LED. Vochtigheid omgeving LEDs LED-verlichting zelf is robuust, nagenoeg onbreekbaar en bestand tegen trillingen. Vocht daarentegen is een probleem voor de metalen delen, verbindingen en elektronische componenten van de LED-module. Indien er sprake is van een vochtige omgeving is het belangrijk om voor een LED-oplossing te kiezen die bestand is tegen dit soort invloeden. Dit wordt aangegeven door middel van IP-waardes. LED me help YOU levert een divers aanbod van binnen- en buiten verlichting en biedt voor iedere situatie de juiste oplossing. Lichtadvies nodig? Heeft u vragen omtrent LED-verlichting? Onze lichtexperts helpen u graag! Neem contact met ons op, of stel direct uw vraag via het chatvenster rechtsonder.
  • Wordt een LED-lamp warm?
    Het antwoord op deze veelgestelde vraag is ja. Weliswaar wordt een LED-lamp niet zo warm als een gloei- of halogeenlamp, maar het is een fabeltje dat deze helemaal niet warm wordt. De manier waarop LED-verlichting haar warmte afgeeft is in tegenstelling tot traditionele verlichting wel compleet anders. Warmte via de achterkant De energie die een lamp verbruikt wordt enerzijds omgezet in licht en anderzijds omgezet in warmte. Een gloeilamp zet circa 10% van de energie om in licht en de rest in warmte. Bij LED is deze verhouding juist andersom. Conventionele verlichting zoals een gloei- of halogeenlamp geeft haar warmte af in de vorm van stralingswarmte. LED geeft haar warmte voornamelijk af in het gebied waar de verlichting wordt aangestuurd, namelijk bij de elektronica via de achterkant. Om precies te zijn via de printplaat waarop de LED is gemonteerd. Wanneer u zich dus onder LED-verlichting bevindt zal u geen warmte voelen, bij traditionele verlichting wel. Heatsink Conventionele verlichting kan de warmte die zij genereert goed verdragen, een LED-lichtbron kan dit echter niet. De levensduur en lichtopbrengst van de LED-module kunnen bovendien sterk terug lopen wanneer deze warmte niet goed wordt afgevoerd. Om de juiste warmtegeleiding te creëren worden LED-lampen daarom voorzien van een aluminium koellichaam, ook wel 'heatsink' genoemd. Deze heatsink transporteert de hitte weg van de elektronica waardoor de de levensduur van de lichtbron wordt verlengd en de lichtopbrengst hetzelfde blijft. Overstappen naar LED? Laat de temperatuur niet meer oplopen in uw kantoren en overige ruimtes en stap over op LED! Vraag direct uw gratis lichtscan aan of neem contact op met één van onze lichtadviseurs voor meer informatie. Bent u op zoek naar duurzame LED-verlichting voor uw onderneming? Wij helpen u graag met vrijblijvend lichtadvies. Gebruik het chat-venster rechtsonder om direct uw vraag te stellen aan één van onze lichtexperts.
  • Hoe vaak kan ik LED in- of uitschakelen?
    Hoe vaak je een lamp aan en uit kan schakelen voordat deze defect raakt is afhankelijk van de soort verlichting. De elektronica in halogeen- en spaarlampen slijt van het aan- en uitzetten van de lamp. LED-lampen hebben hier echter niet tot nauwelijks last van. Voorbeeld: Halogeenlampen hebben doorgaans een schakelcyclus van 8000. Dat wil zeggen dat u de halogeenlamp 8000 keer aan en uit kan zetten voordat deze niet meer werkt. Voor spaarlampen ligt dit aantal al een stuk hoger, maar voor LED-verlichting ligt de schakelcyclus op zo’n 50.000 keer. Daarnaast heeft LED-verlichting een veel langere levensduur, soms tot wel 150.000 branduren. U kunt er dus vanuit gaan dat uw LED-verlichting voor de vele komende jaren zal blijven werken.
bottom of page